Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Διπλό αφιέρωμα των Δρόμων της Ιστορίας στη στρατιωτική δικτατορία, 1ο μέρος αυτό το Σάββατο 16 Απριλίου

Με αφορμή την επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας το 1967, οι Δρόμοι της Ιστορίας θα κάνουν ένα διπλό αφιέρωμα στην περίοδο της επταετίας 1967-1974, σε δύο συνεχόμενα τεύχη του Δρόμου, στις 16 και στις 22 Απριλίου. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, στο τεύχος 60 που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 16 Απριλίου θα βρείτε τα άρθρα:


21 Απριλίου 1967: Η κατάληξη μιας χρόνιας πολιτικής κρίσης και η έναρξη μιας σκοτεινής περιόδου – Εγχώριες και διεθνείς διαστάσεις, του Δημήτρη Στεμπίλη

Οικονομικές σχέσεις και μηχανισμοί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, του Μιχάλη Λυμπεράτου

Η ανανεωτική κομμουνιστική Αριστερά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα (1972-1973), του Αργύρη Υφαντόπουλου

Οι σχέσεις της χούντας με τη Λιβύη και ο αμερικανικός φόβος περί «Ελλήνων Καντάφηδων», του Παναγιώτη Κουργιώτη

«Εσείς εκτελέσατε τη Δημοκρατία…», αναδημοσίευση από το 8ο τεύχος του Αρχειοταξίου, της εξιστόρησης του Μανώλη Γλέζου για την πρώτη μέρα της δικτατορίας

Το δεύτερο μέρος των Δρόμων της Ιστορίας για την περίοδο της δικτατορίας κυκλοφορεί στο επόμενο τεύχος, την Μεγάλη Παρασκευή, 22 Απριλίου. Σε αυτό παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αρχεία του αντιδικτατορικού αγώνα (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας, Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Αρχείο ΟΜΛΕ-ΠΠΣΠ κ.ά.), τα οποία συνιστούν πολύτιμη πηγή για την ιστορική έρευνα της περιόδου, με πλούσιο και πρωτότυπο εικονογραφικό τεκμηριωτικό υλικό. Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει χρονολόγιο της χούντας και της αντίστασης σε αυτήν, καθώς και μία σύντομη παρουσίαση των αντιδικτατορικών οργανώσεων που έδρασαν στο διάστημα 1967-1974. Τέλος, παρουσιάζονται αποσπάσματα από ένα σπάνιο ντοκουμέντο, το «Γράμμα από την Ελλάδα», που συντάχθηκε από την Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ) λίγο μετά την επιβολή της Χούντας.

Οι Δρόμοι της Ιστορίας διευθύνονται από μια συντακτική ομάδα ιστορικών (Βασιλική Λάζου, Μαρία Μαυροειδή, Γιάννης Σκαλιδάκης, Δημήτρης Στεμπίλης), και φιλοδοξούν να συναντήσουν στη διμηνιαία έκδοσή τους, πολλούς και ιδιαίτερα νεότερους ερευνητές και να αποτελέσουν βήμα προβολής της ιστορικής έρευνας και διαλόγου πάνω σε αυτήν. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ζητήματα ελληνικά και διεθνή, παλιότερα και νεώτερα και ακόμη με αφορμή τα αφιερώματά μας, να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με καθέναν που θεωρεί την ιστορία και τη γνώση της σημαντική υπόθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου